De castanyes i carbasses,

Un any més s’acosta el final d’octubre, plena tardor, i, amb ell, arriba el temps protagonitzat per les castanyes i, també per les carbasses.

A qui no li ve de gust una castanya feta al foc o una bona, dolça i calenta crema de carbassa per aquestes nits més fredes?

A part de les qualitats organolèptiques i nutritives, totes dues tenen d’altres propietats interessants.

Per una banda, la castanya provinent del Castanyer (Castanea sativa) té un alt contingut en hidrats de carboni i també en àcids grassos. Això, la va fer popular com alternativa a les farines de blat. No obstant, crua pot causar indigestió. Pel que fa a l’ús cosmètic, la farina de castanya la podem usar per fer una mascareta facial, barrejada amb mel i aigua calenta i/o amb oli d’oliva, per netejar, donar més elasticitat i lluminositat a la nostra pell.

No hem de confondre mai la castanya de la castanya d’índies (Aesculus Hippocastanum) molt preciat aquest últim en format de tintures per ajudar al retorn venós i la circulació de líquids, fent que les nostres cames es notin més lleugeres i fresques. Però alerta perquè el fruit del castanyer d’Índies no és apte pel consum humà.

Per altra banda, de la carbassa i altres integrants de la seva espècia (Curcubita pepo), concretament de les seves llavors, s’extreu un oli amb un alt contingut en vitamines. Hi trobem els betacarotens (provitamina A), vitamines del grup B (B1 o tiamina, B2 o riboflavina, B3 o niacina, B6 o piridoxina), vitamina C i vitamina E, que actuen com a antioxidants, reduïnt l’envelliment de la pell ja que actuen contra els radicals lliures. A banda d’això, conté minerals com el zinc, coure, ferro, seleni, manganès, magnesi o potassi que milloren la cicatrització i regeneració de la pell, així com, nutreix i enforteix els cabells i les ungles.

Com sempre, doncs, la naturalesa estacional ens ofereix uns productes ideals per la cura del nostre cos, tant per dins com per fora.

2018-10-31T10:07:55+00:00
696 16 55 28 | c/ Lacy nº10 1-2 · 08202 Sabadell